Bronnen bij Houding top I: psychopatenPsychopathie is natuurlijk het extreme aspect van het verschijnsel van slechte moraal, waarvoor, even natuurlijk geldt, dat het relatief een stuk minder voorkomt, zie Psychologische krachten, glijdende schaal![]() ![]() ![]() Onder een verzameling bronnen aangaande de duidelijk psychopate gevallen (www.nieuwsblad.be, 18-04-2005):
En een tweede groep (de Volkskrant, 06-09-1996):
Ter illustratie meteen maar een specifiek geval. Meer over het algemene verschijnsel daaronder (de Volkskrant, 18-07-2006, door Sanne ten Hoove en Raoul du Pré):
En over her algemene verschijnsel (VPRO-gids, 12-05-2001, interview door Jeroen van Bergeijk
En nog een algemene (van www.beschermjezelf.nl):
En nog een algemene (van www.intermediair.nl, 04-01-2005, door Chris Sprangers):
Nog een tip (de Volkskrant, 26-03-2010, column door Olaf Tempelman):
Een voorbeeld uit het bedrijfsleven (de Volkskrant, 09-11-2007, door Geert Dekker):
Uit onderzoeken naar de effectiviteit van topmensen ![]()
De financiële wereld zit er vol mee ![]() ![]() Een voorbeeldje uit die financiële wereld (de Volkskrant, 03-09-2009, van verslaggever Wouter Keuning):
De klassieke verschijnselen. Eentje ervan (de Volkskrant, 09-11-2010, van verslaggever Wouter Keuning):
Je zou bijna zeggen: een uitzondering. Want normaliter wordt liegen op dit niveau in het bedrijfsleven niet als iets ernstigs gezien. Weer een Nederlands geval (de Volkskrant, 11-12-2010, van verslaggever Theo Koelé en Jonathan Witteman):
Kijk, de kwestie van dat veel te hoge salaris bij een hulporganisatie zou je nog een gewone blinde vlek kunnen noemen. Maar daar waar er maanden lang grote druk wordt uigeoefend, van uit de geldschieter en de eigen mensen, om dan zoiets ongehoords te doen als te bezuinigen op de kerst van de werknemers en zelf uitgereid en duur te gaan dineren, dat gaat voorbij iedere normale vorm van gebrek aan besef van emotionele zaken. Dat is psychopathie. Een waarschijnlijk klassiek wordend voorbeeld. Bedenk bij het volgende dat de ING-bank waarover het gaat ten tijde van dit bericht nog voor vele miljarden bij de staat, dat wil zeggen: de burgers van Nederland, in het krijt staat (Volkskrant.nl, 17-03-2011, ANP):
Deze reactie waren zo voorspelbaar a,ls de zonsopgang - uitgaande van welke vorm van begrip van mensen dan ook. Dat betekent dat degenen die dit besluit hebben genomen, vrijwel totaal los moeten staan voor de normale vormen van begrip voor menselijke emoties. Op een manier die hoogstwaarschijnlijk nadelig of schdelijk is voor henzelf. Dat is een duidelijke vorm van psychopathie. Misschien niet de vorm die tot institutionalisering en behandeling leidt, maar wel een vorm de normale mensen vol walging doet afwenden. En voor een aanzienlijk tot belangrijk deel geldt dit ook voor deze groep:
Dat wil zeggen: het overgrote deel van de rechtse politiek is is diverse mate ook psychopaat. Even nog een volstrekt overvloedige bevestiging dat het niet een enkel geval betreft (de Volkskrant, 25-03-2011, van verslaggever Frank van Alphen):
Kortom: ABN Amro geeft toe dat het daar ook psychopaten zijn. Weer een buitenlands voorbeeld (de Volkskrant, 20-04-2011, van verslaggeefster Yvonne Hofs):
Psychopathie is het bedrijfsleven een gewilde en zelfs gezochte eigenschap:
De bedrijfstak genaamd "investeringsfonds" of "hedgefunds" is namelijk niets anders dan een hobbyplaats voor psychopaten - een plaats waar maar één enkel ding telt: geld. De volgende komt ook uit de financiële wereld - eerst een paar observaties over zijn persoon die al genoeg zeggen (de Volkskrant, 28-04-2011, column door Peter de Waard):
En dan het bij dot soort personen onvermijdelijke resuattat:
Dezelfde combinatie van fout psychologisch profiel en desastreuze projecten als bij ex-Ahold topman Cees van der Hoeven, die zich verslikte in de Amerikaanse aankoop US Foodservice. Van de volgende wordt uit het bericht niet duidelijk of hij aan de klinische kenmerken voldoet, maar hij vertoont in ieder geval wel een aantal van de bijverschijnselen (de Volkskrant, 12-05-2011, van verslaggever Simon Blok):
In het artikel worden ook ontkenningen van kasteel weergegeven, maar die zijn in dit soort situaties natuurlijk volstrekt onbetrouwbaar - mee tellen alleen ontkenningen uit de mond van onafhankelijke derden. Een nog niet belicht aspect (de Volkskrant, 16-05-2011, van correspondenten Arie Elshout en Arijan Korteweg):
Dat aspect dus zijnde de seksuele escapades van de lieden aan de top. Waarvan meteen al een specimen door de Volkskrant wordt bijgeleverd (de Volkskrant, 16-05-2011):
De ernst en diepgang van het probleem blijken uit de details van de zaak van Strauss-Kahn. Het gedrag is volstrekt irrationeel. Het gaat zelfs ruim voorbij irrationeel, want het kan niet anders dat iemand in die positie een ruime keuze uit vrouwen heeft. Het gebeuren doet denken aan iest dat een aantal jaren bekend werd omtrent het verschijnsel van verkrachting: verkrachting gaat niet over seks, maar over macht - de verkrachter laat met zijn daad een ultieme vorm van macht over het slachtoffer zien. Het gedrag van Strauss-Kahn is niet verklaarbaar als je uitgaat van seks - daarvan kon hij genoeg krijgen. Het gedrag is verklaarbaar als een vorm van uitoefening van macht: hij wilde laten zien dat hij aan iedere opwelling van zijn geest, in dit geval seks, kon voldoen. Maar met welke verklaring dan ook: er is een grote afstand tot het andere individu en zijn of haar emoties voor nodig. Een dergelijke afstand dat men redelijk dichtbij de grens van psychopathie begint te komen. Een geval het het redelijk recente Nederlandse verleden (de Volkskrant, 11-11-2011, column door Sheila Sitalsing):
'Wereldvreemdheid' is hier natuurlijk niet het juiste woord - dan heb je het over zoiets als het dragen van de verkeerde kleding of andere vormen van onverzorgdheid. Gezien de ernst van het misbruik en de overige feiten die bekend omtrent de persoon, is de juiste omschrijving van het geval natuurlijk die van "psychopathie". Psychopathie komt natuurlijk in allerlei gradaties. Meelopers zijn psychopaten zijn zelf, meestal in wat mindere mate, ook psychopaten. Hetgeen valt af te lezen uit de verantwoording voor hun keuze (de Volkskrant, 11-01-2013, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard):
Argument: het verleden van iemand in de vorm van opleiding dient verrekende te worden in de beoordleing van zijn daden. Een dusdanig gekke redenering dat er geen eigen term voor bestaat, gezien de zeldzaamheid ervan.
Oftewel: de minder goede ellebogenwerker valt af. Dit bevestigt het gegeven negatieve oordeel.
Ad ponandem - zomaar een stelling poneren zonder een enkele vorm van bewijs.
Alleen van het tegenovergestelde is erbewijs: politici hebben voor biljarden geld aan banken gegeven, dat die banken zelf vergokt hadden.
Dit is deels juist: de media werken mee aan de ,macht van de banken. De politici zouden de banken wel de baas kunnen, gewoon door alle geldverkeer te nationaliseren, maar daartegen zouden de media in opstand komen: "Dat is communisme!!!"
Maar bij de banken veruit het meest.
Bankiers zijn het sterkst omhooggevallen. Dus het klopt ... Ze zijn autisten en psychopaten.
Dat gaat als slotzin echt niet werken, als je zojuist, in je pogingen het tegendeel te bewijzen, een keihard bewijs hebt geleverd. Eigelijk al redelijk psychopaat. En wie hier met alle mogelijke vanzelfsprekendheid ook bij hoort, is dit geval (de Volkskrant, 14-01-2013, column door Arnon Grunberg):
Grunberg heeft het stigmatiseren tot een kunst verheven. Maar dat ligt natuurlijk ietwat anders voor meningen waar hij het niet mee eens is. Let op het psychopate Ad ponendem: 'waarin hij de gemeenplaats van de bankier als psychopaat ontmaskert'. Vindt Arnon Grunberg, bij wie de gedachte dat hierover andere inzichten zouden kunnen bestaan in het geheel niet opkomt. Ander mensen hebben geen gedachten of inzichten. Volgens psychopaat Grunberg.
Te vertalen in:
Dat is ook een kenmerk van een psychopaat: de capaciteit om eindeloos op de eigen fantasieën door te kunnen boorduren. Er is tenslotte geen buitenwereld ... Kijk maar:
Een gelijkenis die tot stand komt omdat Grunberg sterke sympathie koestert voor moslims omdat ze net als hij (nakomelingen van) immigranten uit het Midden-Oosten zijn, en hij sterke sympathie koestert voor bankiers omdat die de vaandeldragers van het neoliberalisme zijn, de ideologie die de opvolger van die van Jahweh en die cultureel ook voor een flink deel uit het Midden-Oosten komt ![]() Een standaardvoorbeeld psychopathie (de Volkskrant, 21-02-2013, van verslaggever Jeroen Trommelen):
Zie een optreden op tv, en je krijgt een standaard psychopaat voor je neus geschoteld, zie bijvoorbeeld Nieuwsuur, 07-01-2013 ![]() In het neoliberale Engeland ligt het aantal psychopaten in de top veel hoger. Hier is er weer eentje (de Volkskrant, 05-03-2013, van verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel):
Een combinatie van zaken die in het hoofd van de psychopaat nooit zal opkomen:
En voor wie nog mocht twijfelen aan de kwalificaties: hier is de bijbehorende foto:
Rechts is Gulliver, links is vermoedelijk één van zijn handlangers. Vanaf nu hanteren we hier ook de term cognitieve psychopaat, zoals omschreven hier ![]()
Hetgeen de macht geeft aan de rijkeren tegenover de niet-rijken, alleen al door te dreigen met het aanspannen van een proces. een verkrachting van de beginselen van de rechtsstaat. De volgende persoon draagt graag zijn steentje bij aan de stelling dat vrijwel alle economen cognitieve psychopaten zijn: (de Volkskrant, 28-03-2013, van verslaggever Sander Heijne):
In Nederland lopen er op het moment van schrijven ongeveer 600 duizend mensen rond die werkloos zijn. Dat zijn dus 600 duiznend bewijzen tegen de stelling dat iedereen recht heeft op werk. Dat recht op werk bestaat dus absoluut niet. Toch beweert deze econoom keihard het tegenovergestelde. Nu moet nog bewezen worden dat er mensen nadeel van ondervinden. En dat blijkt hier:
Dus ook deze econoom is glaszuiver geval van cognitieve psychopathie. Margaret Thatcher is dood. Eindelijk. Na een klein dozijn pagina's vol met hagiografie, komt er bij de begrafenis eindelijk ook een stukje waarheid terecht in de Volkskrant (de Volkskrant, 17-04-2013, door Maarten Rabaey):
Die Thatcher was een psychopaat op het niveau van Hitler, die het geluk had van een late geboorte. En al de aanhangers van haar systeem, waaronder deze (de Volkskrant, 14-04-2012, door Philippe Remarque, ![]()
Al die journalisten waar hoofdredacteur Philippe Remarque gewag van maakt, zijn haar handlangers. Van de super-psychopaten weer terug naar de psychopaten op "normaal" niveau (de Volkskrant, 22-06-2013, ingezonden brief van Sjors van Beek, journalist, Amsterdam):
Dit soort psychopathie is natuurlijk nooit beperkt tot geldzaken:
Ook op het graf van dit soort mensen zal met vreugde gedanst worden. Na de ploert Bernard Wientjes heeft de werkgeversclub VNO-NCW een nieuwe voorzitter, ene Hans de Boer. Na een aantal maanden in zijn nieuwe baantje gaf hij een groot interview aan de Volkskrant en noemde daarin werklozen en mensen in de bijstand "labbekakken" die gewoon niet of niet hard genoeg solliciteren. Uitspraken van een psychopaat. Maar, dacht deze redactie, het ergste probleem zit elders. Net als deze briefschrijver: (de Volkskrant, 26-06-2015, ingezonden brief van Ben Ale, Delft):
Inderdaad: die hele omgeving zit vol met psychopaten. Nog een psychopaat bij de Volkskrant (de Volkskrant, 12-12-2015, column door Frank Kalshoven, directeur van De Argumentenfabriek):
Nog even de tussentitels van de website er bij:
Die kerel wordt bij de revolutie eerst gevierendeeld en daarna de brokstukken gevoerd aan de honden. Oh ja, even die cijfers over inkomen: trek daar de kosten van levensonderhoud van af, en de verhouding is oneindig, want de laagste inkomens houden niets over, en delen door nul levert op oneindig. Vandaar die krankzinnige verdeling van vermogen die Kalshoven welbewust verzwijgt. Misschien is vooraf een flink aantal zweepslagen ook gerechtvaardigd. Naar Houding top, I ![]() ![]()
|