Juristen: de rechtsstaat 17 jun.2007

Het belangrijkste aspect van de fouten die Openbaar Ministerie en rechters maken is natuurlijk dat het leidt tot een aantasting van het gevoel in een rechtsstaat te leven. Dat dit gevoel er is blijkt onder:


De Volkskrant
, 12-06-2007, van verslaggever Ron Meerhof

Club met Krajicek zoekt herstel van vertrouwen in rechtsstaat

Hirsch Ballin installeert commissie met KRO-directeur en Tilburgse burgemeester | Advies na half jaar verwacht.


Er is groot achterstallig onderhoud aan het vertrouwen van Nederlandse burgers in de rechtsstaat. Een commissie gaat daarom in opdracht van minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA) onderzoeken hoe dat moet worden aangepakt.
    De kennis van de burger over de rechtsstaat en zijn instituties slinkt, vindt het kabinet. Daarmee taant het draagvlak voor de rechtsorde en neemt voorbarige kritiek toe. De commissie moet binnen een half jaar aanbevelingen doen hoe deze ontwikkelingen te keren.
    De commissie wordt geleid door professor Van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Onder de leden zijn de Tilburgse burgemeester Vreeman, oud-tennisser Richard Krajicek, en KRO-directeur Ton Verlind, naast enkele kopstukken uit ambtenarij en zakenwereld.
    Hirsch Ballin toonde zich maandag in zijn nopjes met de samenstelling, die in zijn ogen zeer gedurfd en onconventioneel is. Aanvankelijk, zei hij, werd gekoerst op ‘een hoog-ambtelijke en ongetwijfeld oerdegelijke commissie’. ‘Toen vroeg ik me af: Is dit waar we het over moeten hebben? En zijn dit de mensen met wie we het erover moeten hebben?’
   Wat de commissie precies zal gaan bespreken, bleef vooralsnog enigszins onduidelijk. In een ‘startnotitie’ voor de hele operatie, eind vorig jaar, werd vooral gewezen op de grote actuele discussies over de ‘kernwaarden’ van de Nederlandse samenleving. Die staan in ‘onze geïndividualiseerde, multi-etnische maatschappij ter discussie en onder druk’, heette het toen.
    De notitie ging verder over de grote dilemma’s, zoals ‘de spanning tussen vrijheid van meningsuiting en het niet kwetsen van andersdenkenden’. Het zijn kwesties die tot in de boezem van het huidige kabinet spelen.
    Minister Hirsch Ballin legde maandag echter heel andere, bescheidener accenten. Volgens de bewindsman gaat het er bijvoorbeeld vooral om dat veel burgers allerlei regels prima vinden voor anderen, maar dat ze het in de praktijk van alledag moeilijk vinden als tegen henzelf wordt opgetreden.
    ‘Of waarom ze vervolgd worden als ze een inbreker hard aanpakken; dat vinden ze moeilijk’, aldus minister Hirsch Ballin.


IRP:   Het wordt natuurlijk afwachten, maar er zijn al twee slechte voorteken: de benoeming tot voorzitter van WRR-voorzitter Van der Donk, die met die WRR al een aantal aristocratische en politiek-correcte adviezen achter de rug heeft , en ten tweede de laatste uitspraak van Donner, dat de burger maar moet begrijpen dat hij een crimineel niet even hard mag aanpakken als hij door de crimineel wordt gedaan. Aristocratische arrogantie van het zuiverste water.


Uit: De Volkskrant, 13-06-2007, van verslaggeefster Charlotte Huisman  (voll. artikel hier uitleg of detail )

Verbazing bij justitie over ‘reltoerist’ in Ondiep

Martin L. is 60, wat bedeesd, en leeft rustig met zijn katten in een flatje in Utrecht. Waarom reed hij bij de Ondiep-rellen in maart dan in op de ME?


Het was een van de ernstigste incidenten tijdens de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep in maart. Een man reed met zijn auto in op leden van de mobiele eenheid. Als de agenten niet op tijd waren weggesprongen, waren er zeker slachtoffers gevallen, aldus de officier van justitie.
   ...    Na het incident werd Martin L. met harde hand gearresteerd. ‘Hij is bij zijn haren gepakt, uit de auto gesleurd en gestompt en geslagen’, aldus zijn advocaat Robert. Dat hij zo hardhandig is aangepakt, heeft hij over zichzelf afgeroepen, meent de officier. ...


IRP:   Justitie kent het argument van actie en reactie wel degelijk, als het op henzelf slaat. Maar de gewone burger mag het niet - mensen die criminelen net zo hard behandelen als die criminelen hen, worden meestal strenger gestraft dan de criminelen zelf. De reden daarvan is voor de hand liggend: men wil niet dat de burger op het eigen beroepsterrein treedt - jalousie de metier.


De Volkskrant, 12-11-2007, ingezonden brief van H. Bruins (Leeuwarden)


Respect voor rechters

Nog steeds lopen redacties met een grote boog om de kwaliteit van onze rechterlijke uitspraken heen. Wanneer er een crimineel wordt vrijgesproken, ondanks een overstelpende hoeveelheid bewijzen voor zijn schuld, dan heet het dat het OM niet bij machte was om de schuld aan te tonen. Een uitspraak wordt als onfeilbare waarheid aangenomen. Waarschijnlijk gaan we dat straks weer zien bij Holleeder en we zagen het al ook bij de zaak van de Purmerendse moeder die haar kinderen heeft gedood (Binnenland, 10 november). Het intrekken van de bekentenis en een vaag verhaal volstaan. Nog even, en een simpele ontkenning wordt als voldoende reden geaccepteerd om de verdachte het voordeel van de twijfel te geven. Vanwaar dit respect voor onze rechters? In het verleden is de feilbaarheid van deze mensen toch duidelijk aangetoond.


Terug naar Juristen, rechters , Sociologie overzicht  , Diversen home , of naar site home .